21:36 ч. | Posted in ,
Точно така се чувствам, когато стартирам чат-клиента icq, наистина самотен онлайн... Не искам да водя кръстоносен поход срещу манията всички да използват skype за комуникация в мрежата, но съм леко олдскуул по отношение на тази програма. От едно известно време се опитвам да сравня възможностите и на двете програми, че да си отговоря на въпроса защо кю умря така безвъзвратно (поне за потребителите в моята контактна листа).
 1. И двете програми имат еднакви възможности по отношение на писане на текст за чат. Поне аз не съм усетил забавяне в предаването на такъв тип данни. + за icq е това, което скайп няма: да оставиш съобщение на някого, който не е на линия, а той да го получи, когато се логне, без да е нужно и аз да съм онлайн. Ясна е причината. Но не е там въпросът. За мен е дразнещо да получавам съобщения, които са ми изпратили преди дни и вече не са 'актуални'.
 2. И двете програми имат възможност за гласови разговори и разговори от компютър към телефон. Досега съм ползвал основно скайп, но и кю ми допада, пък качеството е същото. + за скайп е по-ниските (поне според мен) цени за телефонни разговори.
 3. Невидима листа :) Това е любимо в кю и липсва в скайпа. Не мога да поставя определени абонати в листа, за да ме виждат, когато съм невидим за останалите. Което има своите предимства, когато чатът е част от работата ти.
 4. Приятелите ми май вече се делят на скайп и кю :) Тоест едни намирам в скайпа, а други в кю. Даже ми прави впечатление, че в icq са хората с по-висока възраст. Така де, когато се учихме да щракаме по клавиатурата, нямаше много скайп-майп... :)
 5. Според мен е проблем, че ICQ държат логове на разговорите ми на техните сървъри и на базата на тези логове после ми създават профил, за да определят кои реклами са подходящи за мен. Това е леко притеснително, но такава е цената за adware.
 6. Не вярвам на лафове, че скайпа е по-компактен. Има версии за кю, каквато е qip, която не хаби много ресурси, орязана е откъм емоиткони и игри, поддържа кирилица (conditio sine qua non!) и не прилича на кю :)
Това не са всички разлики и достойнства, даже не са и една малка част, но аз предпочитам icq, дори и заради тях. Жалко е, че се чувствам самотния ездач там. Всичко живо се премести в скайп. Не че и аз нямам...

Comments

2 responses to "Самотният ездач..."

 1. wH1sp On 29 ноември 2008 г., 15:21 ч.

  Скайп е ултра memory ядящ, както и оригиналното ICQ, поначало аз не съм фен и на двете. Фен съм на малки програми като Gtalk и дори MSN. Първата е Гугълска обаче и това води до същото логване на чатовете в сървъра на гугъл, както и постовете в Блогър и всичко в Гугъл се ползва за подобряване на резултатите. Но знаем, че безплатен обяд няма.
  Втората заема малко памет, защото ползва готови библиотеки, MS знаят къде и какво се случва в Windows и правят Messenger да ползва само 5MB - това е за Виста 64, сигурно толкова ми заема часовника. Същото е и с Windows Media Player, но тва е друга ракия.
  Скайп май е като АБВ - "всички го ползват, и аз ще го ползвам". Искрено се надявам Гугъл или МС да ги купят до 2-3 години, за да не ми заемат чат програмите памет колкото Фотошоп.
  А иначе предполагам, че ако Facebook направям месинджър, ще избият рибата - повечето хора имат ФБ.

   
 2. Петър Евтимов On 29 ноември 2008 г., 15:40 ч.

  Ха, наистина добра идея. Месинджър на Фейсбук. Това може да увеличи шансовете ми и да си чатя с хора, с които съм виртуален приятел и срещам наживо веднъж в годината:)