Това означава бежанци в неткафенетата. Поне според японското англоезично издание "Джапан таймс". Информацията циркулира от ден-два из нета във връзка с финансовата криза, дето върлува по белия свят (толкова се говори за тази криза, че неосведомен игнорант като мен лесно може да си помисли, че чумните епидемии от средновековието са като лек пролетен бриз).

Според проучване на министерството на здравеопазването и труда на Япония множество хора (говори се за повече от 5 000!) са сменили постоянното си жилище под формата на “къща” с такова под формата на “кутия”, която се помещава в някой квартален интернет клуб. Като се има предвид, че средно в Япония живеят на около 35 квадрата площ по няколко души, явно не е смущаващо да се натъпчеш в кутия с размери 1,8 на 1,4 м., колкото са големи кабинките за посетителите в клуб за интернет в Токио. Има място само за компютъра, един дюшек, малко домакински принадлежности и една-две дрешки, закачени на стената.

Японските медии също коментират превръщането на денонощните интернет клубове в убежище за хора, изпаднали в икономически затруднения.

Собствениците обикновено реагирали съчувствено към бездомната си клиентела и дори предлагали екстри като душове, безплатни напитки и спално бельо.

И това удоволствие струва около 600 долара на месец, икономично, като се имат предвид цените на наеми в Япония. Въпреки всичко, това ми се струва ужасно налудно... А аз се оплаквах, че вкъщи е тясно и се бутаме като овце.

Виж още на български тук.

Comments

0 responses to "netto cafe nanmin"